Els drets d’autor i internet

Posted by – 3 November, 2008

Gràcies a l’aparició d’internet, de tothom és ben sabut que la informació que tenim al nostre abast és realment quantiosa. La facilitat amb la que circula lliurement qualsevol contingut és total, el que fa que, si ens ho proposem poguem disposar als nostres ordinadors de qualsevol fotografia, llibre, cançó, vídeo… el que sigui.

Del que vull parlar és dels beneficis de la lliure circulació del coneixement, beneficis que molta gent no sembla ser capaç d’apreciar.

El que ha disparat el fet que faci aquesta reflexió és realment una anècdota, però que crec força significativa. Tot comença amb aquesta entrada d’un blog que llegeixo, la cuina de casa, on es fan cinc cèntims d’unes classes de cuina impartides per Mireia Carbó. La Mireia és una cuinera bastant coneguda pel públic català, gràcies a la publicació de tres llibres de receptes de cuina i d’haver participat fa un temps a un programa d’una televisó local de Barcelona. Actualment imparteix unes classes mensuals i gratuites a la seu social d’un conegut supermercat (a les que jo hi assisteixo de tant en tant). Personalment em sembla una persona amb molt de carisma, una bona cuinera i una persona capaç de transmetre els seus coneixements. A més, tinc un dels seus llibres (totalment recomanats).

El que m’ha fet disparar l’alarma amb la Mireia és que en aquest bloc esmentat es publica un petit video sobre un truquet perquè s’enganxin els pinyons mentre es fan els panellets. Sembla ser que a la Mireia no li agrada que la grabin en video mentre fa les classes i va demanar que només estigués disponible uns dies. Personalment, opino que es tracta d’una postura recelosa cap a que es divulgui la seva classe de manera gratuïta a través d’internet. Per què? Doncs per un comentari que li vaig sentir fer fa gairebé un any, durant una de les seves classes. Resulta que en aquestes, abans de començar, se’ns reparteixen les receptes per escrit. I mentre la Mireia anava cuinant i explicant els plats en qüestió, la gent allà present ens vam adonar que hi havia un petit (gran) error en la transcripció d’aquesta, concretament amb unes mesures d’uns ingredients. Li ho vam fer notar i ens va explicar que estava fet expressament perquè així s’evitava que la distribuissim fàcilment a través d’internet.

Independenment que l’estratègia fos absurda (si realment m’interessa distribuir-la, segur que perdré el temps de transcriure-la correctament) em sembla un error bastant important, sempre i quan els drets d’autor siguin de la seva propietat i no del supermercat que patrocina les classes.

La Mireia pensa que si tenim a disposició nostre a través d’internet les seves receptes no comprarem els seus llibre. Això és un error. Que les seves receptes estiguin correctament compartides per internet només resultarà en una publicitat senzilla que aproparà molt més els seus llibres a tothom. Qui es descarregarà la cinquantena de receptes que forma part d’un dels llibres? Qui no preferirà tenir un llibre ben presentat i còmode de llegir enlloc d’un recull d’arxius o un pdf per consultar a l’ordinador? Ja ho dic jo, molt poca gent. Qui descobrirà una bona cuinera que sap explicar com fer alguns plats? Torno a contestar jo mateix, potencialment una enorme quantitat de gent. I això només farà que produirli beneficis indirectes (i probablement econònomics) enlloc de pèrdues!

Un bon exemple del perquè de la meva afirmació el tenim en el món de la literatura. La prova més interessant la tenim amb el famós Paulo Coelho. Aquest escriptor de fama mundial va muntar un bloc a través del qual distribueix lliurement versions electròniques de les seves noveles de manera gratuïta. Resultat? Les ventes de les seves novel·les es van veure augmentades. Com que aquest motiu pot ser objecte de discusió ja que ens ho hem de creure simplement perquè el mateix Coelho ho diu, podem afirmar que en cap cas els seus ingressos hauran disminuït (si no, no tindria sentit que continués amb l’experiència després d’uns anys d’haver-la iniciat).

I en els casos en els que un llibre el que fa es demostrar les teves capacitats professionals (com seria l’exemple de la Mireia), la campanya de màrqueting que t’està realitzant la distribució de continguts de manera gratuïta és ingent. Si fos per mi, el llibre amb el que vaig col·laborar sobre ansietat i estrés, es distribuiria també de manera gratuita per internet. Independenment de que els beneficis econòmics que em suposa la seva venta són ínfims, quina millor carta de presentació de les meves capacitats professionals tinc que aquest llibre? Si fos de lliure distribució, la quantitat de gent que podria conèixer que puc treballar de manera efectiva amb els seus problemes d’ansietat és… enorme. I si després volen comprar el llibre (perquè és més còmode de llegir o qualsevol motiu), doncs endavant! Però segur que els probabilitat de fer negoci per altres vies incrementaria (gent que ve a la meva consulta, gent que em convida a jornades o conferències, etc.).

Però el cas que em resulta més trist sobre aquest problema és la ciència. Que les investigacions científiques que es realitzen arreu del planeta i es publiquen a les revistes científiques (o journals) siguin accessibles a través de costoses subscripcions em sembla una de les incongruències més estúpides del coneixement humà, a més d’un sense sentit ja que atempta contra els mateixos principis del coneixement científic. Menys mal que gràcies a internet sorgeixen noves iniciatives que permeten desfer-nos d’aquestes limitacions i que alhora suposen un model de negoci (perquè no s’ofengui ningú quan penso que lucrar-se amb un journal és un insult a la intel·ligència humana). Per als curiosos/es estic parlant de SciVee, una mena de youtube adaptat a la publicació de investigacions.

I no parlem de les tonteries que hom ha de sentir quan demana les ponències d’unes jornades i li responen que haurà d’esperar a que tots els ponents converteixin les presentacions en powerpoint a arxius pdf perquè no es puguin alterar o falsejar com a pròpies (com si no es pogués fer de totes maneres…).

Per tot això, no puc estar més d’acord (com acostuma a passar) amb aquesta cita al bloc que fa poc vaig llegir, Vida de un consultor. És un perfecte resum del que he volgut explicar amb tantes línies de text:

Los contenidos son sólo pistas, ventanas al conocimiento que da valor a su autor, pero el verdadero valor está en seguir produciendo conocimiento, no en atesorar lo que ya debería ser viejo después de presentarlo

Fotografia | The perfect Watermark de Jayel Aheram

3 Comments on Els drets d’autor i internet

 1. Gemma says:

  Hola Israel,

  M’alegra saber que llegeixes el meu blog :) A veure si m’hi deixes un comentari, je je je…

  Estic totalment d’acord amb tu sobre aquest tema, tant pel que fa al vídeo i les receptes de la Mireia, com per tot en general. Penso que publicant una recepta d’un llibre o un vídeo de 2 minuts, la gent no deixarà de comprar el llibre… al contrari! Crec que fem venir ganes de tenir el llibre en qüestió per poder fer la resta de receptes…

  En el cas de la Mireia, crec que la pressió li ve de dalt, no pas d’ella mateixa… Suposo que això és el que passa quan treballes per compte d’altri, que deixes de tenir veu i vot sobre les teves coses… Tot i així, la Mireia amb nosaltres és molt comprensiva je je je…

  Trobo que la cita que reprodueixes al final del post resumeix perfectament el què vols dir… Hi estic totalment d’acord!

  A reveure i ens seguim llegint ;)

 2. Hola Gemma!

  Ho hauria de mirar, ja que és possible que siguin “els de dalt” els que tenen totes aquestes reserves en el cas de la Mireia. Però de totes maneres em resulta extrany que siguin ells mateixos els propietaris dels drets de les receptes. Ara mateix no recordo com s’especifica el copyright als textos de les receptes que ens donen a les classes…

  Una abraçada!

 3. […] un iPhone, he respost a la crítica més habitual que es fa als blogs comercials i he opinat sobre els drets d’autor en ralació a internet. Tampoc he pogut mossegar-me la llengua sobre el meu Barça i vaig criticar a Deco i Eto’o i […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *